dimarts, 24 de juliol de 2012

Com fer servir les actualitzacions locals de Foursquare

Foursquare ha donat en els darrers dies un pas molt important per acostar-se a les empreses i als petits negocis locals. La Xarxa Social de geolocalització va presentar la setmana passada les “Actualitzacions Locals”, una nova eina que permet a botigues i locals enviar actualitzacions d’estat als seus seguidors. Com si fos un Facebook o un Twiter més, ara podem compartir les nostres novetats també a Foursquare.

Exemple d'actualització d'estat.

D’aquesta manera, Foursquare ens dóna una nova manera per arribar a la nostra audiència i compartir les nostres notícies més destacades. Ara bé, hem de tenir en compte les diferents característiques per fer-ne un ús responsable i evitar caure en l’spam.

Com bé defineix el seu nom, les actualitzacions locals de Foursquare ens permeten enviar missatges als nostres seguidors. Aquests missatges apareixen a la pestanya inicial de la aplicació –ja sigui via web o via mòbil-, però també al perfil de l’establiment o a la pàgina d’empresa de la marca. Compte, però, que només veuran aquesta actualització les persones que hagin registrat una visita a l’establiment (és a dir, fer un check-in) o siguin fans de l’establiment o la marca a Foursquare.

dimarts, 3 de juliol de 2012

Què fer amb el perfil de Facebook d'una persona que ha mort

Perdre un familiar és una situació molt tràgica i que requereix un munt de paperassa, una tasca que mai no és agradable de fer. Entre totes les coses que també s’han de valorar és què fer amb els perfils personals que aquesta persona tenia a les Xarxes Socials, especialment en aquells llocs on era més visible. No fer-ho pot portar a situacions no desitjades per familiars, amics i coneguts, com que aparegui en determinats espais de les Xarxes.

El més senzill és esborrar els perfils que aquesta persona tenia a les Xarxes Socials, però hi ha altres opcions que es poden valorar. En especial, us destaco dues opcions que trobem a Facebook.

La primera és de la possibilitat de “memorialize” el perfil d’aquesta persona. Aquesta opció ens permet convertir el perfil seleccionat en una espècie de recordatori virtual, on tothom qui ho desitgi podrà deixar un últim missatge pòstum al Mur d’aquesta persona. La principal avantatge d’aquesta opció és que el perfil perdrà la resta de funcions, fent que, per exemple, ningú li pugui enviar sol·licituds d’amistat o que les aplicacions (com ara jocs) puguin enganxar publicacions al seu mur.

Per activat aquesta opció, heu d’anar a la secció “Memoralize” que trobareu a l’interior de Facebook. Teniu més informació en aquest apartat del Centre d’Ajuda.

La segona opció és "If I die", una aplicació que ens permet enviar un missatge pòstum des del nostre perfil. El seu funcionament és molt senzill: seleccionem el missatge i triem tres amics dins de Facebook. Quan aquestes tres persones indiquin que la primera persona està morta, l’aplicació enviarà el missatge programat. La idea és bona, però s’ha de seleccionar molt bé els amics per a que no et juguin una mala passada.

Per desgracia, a Twitter no conec cap opció similar (en coneixeu alguna vosaltres?). L’única opció és que un amic o un familiar desactivi el compte de forma manual. Si el voleu deixar obert, us recomano posar la foto en blanc i negre (com fan a molts obituaris) i publicar un últim missatge per a que tothom conegui la noticia.

Per cert, si poguéssiu escriure un missatge des de la tomba, quin escriureu? En el meu cas, jo demanaria que s’escrivís: “Estic mort. Literalment. Perdoneu per si no piulo més, però al cel encara no ha arribat l’ocellet de Twitter”.

Enllaços relacionats: Death and the Social Network: The Persistence of Digital Identity